آبان ماه 99 تفاهم نامه ای فی مابین سازمان زندانها و کمیته امداد امام خمینی (ره) با هدف ساماندهی نظام حمایتی اجتماعی و انسجام و اثر بخشی در کنترل آسیب های اجتماعی ، تقویت بنیان خانواده و … منعقد گردید و پس ابلاغ آن به انجمن های حمایت زندانیان، جلساتی فی مابین ادارات کل کمیته امداد و انجمنهای حمایت جهت رفع ابهامات برگزار شد.
جلسه هم اندیشی مدیران عامل انجمن حمایت زندانیان استان تهران با حضور معاونین و کارشناس کمیته امداد استان، رئیس مرکز خدمات اجتماعی بعد ازخروج زندانیان و کارشناسان مربوطه در روز سه شنبه در محل انجمن حمایت زندانیان مرکز برگزار شد.
در این جلسه ، جبار باقری مدیرعامل انجمن حمایت زندانیان مرکز گفت: در حوزه عملکردی، بین انجمن ها و کمیته امداد یک ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و ابهاماتی نیز در شیوه اجرای تفاهم نامه در رابطه با تفاهم نامه سازمان زندانها و کمیته امداد مطرح شده است .
وی افزود: میزان اعتبار تخصیص یافته برای کمک به خانواده های زندانیان که در بودجه سال 1400 دولت در اختیار کمیته امداد قرار گرفته از 200 میلیارد به ۶۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است و پذیرش خانواده ها نیز در کمیته امداد آسان تر می شود لذا لازم است انجمن های حمایت با برنامه ریزی های دقیق تلاش نمایند تا خانواده های زندانیان نیازمند را بیش از پیش تحت حمایت قرار دهند.
مدیرعامل انجمن حمایت زندانیان مرکز گفت: خانواده هایی که به انجمن های حمایت مراجعه می کنند با مددجویان تحت پوشش کمیته امداد کمی متفاوت است چراکه شرایط خانواده های زندانیان اضطراری اضطراری است.
وی تصریح کرد: خانواده هایی که به لحاظ مالی شاید ضعیف و یا معمولی بوده اند و با همین شرایط گذران زندگی می کرده اند؛ ولی به هر دلیلی و به محض زندانی شدن سرپرستشان، شرایط آنان به یک باره تغییر میکند و تفاوت این خانواده ها با مددجویان کمیته امداد در همین موضوع است که تحت پوشش های کمیته امداد واقعاً افراد محروم و ضعیف هستند و برای همین هم وضعیت کمک به خانواده های زندانیان حالت اضطرار دارد.
باقری در زمینه پوشش حداکثری خانواده های زندانیان گفت: طرحی در ماههای پایانی سال 99 با عنوان «پوشش حداکثری» در زندانهای استان تهران صورت گرفت و با پرسش های ساده از زندانی مشخص شد حدود ۱۱ هزار نفر زندانی نیازمند داریم که حدود نیمی از خانوادههای این زندانیان ساکن شهرستان های سایر استان ها هستند و نیز مشخص شد در تهران ۱۷۰۰ نفر ساکن است هستند و مابقی ساکن شهرهای استان تهران هستند لذا برای تحت پوشش قرار دادن این خانواده ها مقرر شد انجمن به سامانه کمیته امداد دسترسی یابد.
وی در ادامه افزود: با توجه به پوشش مقطعی خانواده های زندانیان در انجمن و تلاش برای پوشش مستمر این
خانواده ها و نیز تسهیل در ارائه خدمات به خانوادههای زندانیان تفاهمنامهای با کمیته امداد استان تهران منعقد و امضا شد.
مدیرعامل انجمن حمایت زندانیان مرکز با تاکید بر کاهش زمان پذیرش خانواده های زندانیان در کمیته امداد گفت: یکی از تعهدات کمیته امداد در این تفاهم نامه به منظور پیشگیری از ترددهای اضافی خانواده ها، حفظ کرامت و تسریع در پذیرش آنان، استقرار یک نفر مددکار کمیته امداد در محل انجمن است .
باقری تصریح کرد: زمانی که مددکار انجمن پس از نیازسنجی و انجام مراحل پذیرش خانواده را تکمیلکند و استحقاق خانواده زندانی نیازمند را بر اساس شرایط پذیرش کمیته امداد محرز نماید خانواده زندانی بلافاصله تحت پوشش امداد قرار خواهد گرفت.
محمد هادی سیف معاون حمایت و سلامت کمیته امداد با اشاره به آمار سال 99 گفت: کمیته امداد در تهران ۷۸ هزار خانواده را تحت حمایت دارد که در سال 99 تعداد ۲۴۲۵ آن خانواده زندانی معیشت بگیر است. ۴۱۷ خانواده هم در قالب تبصره چهارده تحت پوشش بودند و تعداد 14 خانواده زندانی هم بصورت چند خدمتی تحت پوشش داشتیم.
وی افزود: در سالهای ۹۸ و ۹۹ تعداد ۱۱۹۱ نفر خانواده از تسهیلات وام اشتغال کمیته امداد استفاده کردند و ۱۸۶۹ نفر وام کارگشایی یا وام ودیعه مسکن گرفتند و تعداد ۲۲۷۶ خانواده زندانی به دلیل آزادی زندانی و … از حمایت خارج شدند.
وی با ابراز خرسندی از تعامل با انجمن های حمایت زندانیان گفت: هر جایی که ارتباطات انجمن با کمیته امداد بیشتر بوده به تبع مشکلات نیز کمتر شده است.
سیف در پاسخ به اینکه شرایط کمیته امداد برای پذیرش خانواده های زندانیان از سوی انجمن چیست گفت: ما برای تحت پوشش قرار دادن هر خانواده ای نیاز به گواهی معتبر داریم و نامه انجمن برای کمیته امداد کافیست.
وی در زمینه نحوه تحت پوشش قراردادن خانواده های زندانیان بلاتکلیف گفت: کمیته امداد به بلاتکلیفی ها نیز شش ماه کمک می کند ولی اصرار کمیته برای روشن شدن محکومیت زندانی به دلیل این است که برای کمیته مهم است تا وضعیت محکومیت زندانی را بداند چراکه کوتاه بودن و یا طولانی بودن مدت حبس برنامه ریزی کمیته امداد بر برای ارائه خدمات به خانواده او را نیز متفاوت تر خواهد نمود.
معاون حمایت و سلامت کمیته امداد استان تهران برای هماهنگی بیشتر و تسهیل در ارائه خدمات به خانواده های زندانیان گفت: برای انجمن شهرستانها با ادارات کمیته امداد استان جلسات هماهنگی را برگزار خواهیم کرد و طبق بخشنامه ها ما می توانیم تا پایان حبس زندانی به خانواده او خدمات بدهیم و تا مدتی پس از آزادی نیز این امکان وجود دارد تا به زندانی آزاد شده خدمات ارائه شود.
سیف افزود: حمایت همسر مطلقه زندانی به عنوان زن سرپرست خانوار تحت پوشش قرار می گیرد و خانواده هایی که تحت تکفل های افراد مجرد در زندان هستند و نیز دو همسری زندانیان با تشکیل دو پرونده حمایتی برای ارائه خدمات در کمیته امداد امکان پذیر است و این افراد تحت پوشش قرار می گیرند.
وی تصریح کرد : دستاورد این تفاهمنامه و برگزاری این جلسات حذف موازی کاری و ایجاد هم افزایی خواهد بود که با تعاملات بیشتر تلاش میکنیم موانع و ابهامات به حداقل برسد.
حسین فتح آبادی معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان تهران گفت: در بخش پرداخت تسهیلات، ساز و کار و فرآیند خاصی تعریف شده که بخشی از طریق بانک های عامل و بخشی از طریق صندوق ولایت کمیته امداد تامین می شود.
وی با تاکید بر آموزش و ایجاد اشتغال برای خانواده های تحت پوشش گفت: در ایجاد اشتغال از بخش خصوصی استفاده میشود و مشاوره شغلی برای افراد متقاضی شغل در نظر گرفته شده و در مشاوره شغلی نیاز و علاقه خانواده مشخص خواهد شد. بخشی از این افراد نیاز به آموزش دارند لذا ما مصمم هستیم که افراد پس از آموزش بلافاصله مشغول به کار شوند و کمیته به دنبال آموزشهایی است که منجر به اشتغال و توانمندسازی اقتصادی شود.
فتح آبادی گفت: بخشی از آموزش های کمیته در زمینه آموزش پایدار است که این بخش صرفاً برای گروههایی است که از کمیته امداد تسهیلات دریافت کردند و در جهت آشنایی با چالشهای روز کسب و کار ارائه خواهد شد.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان تهران در رابطه با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و شرکت هاگفت: ظرفیتهایی وجود دارد که به آن ظرفیت کاریابی اطلاق می شود و در آن تعاملات در سطح استان ها اتفاق می افتد و مجموعه های مختلف خصوصی، نیمه دولتی و غیره شناسایی میشوند و بر اساس نیاز این شرکت ها افرادی که متقاضی کار هستند به این شرکت ها معرفی می شوند و کمیته نیز در ازای استخدام هر نفر از این افراد در قالب تسهیلات به این مجموعه ها وام ۵۰ میلیون تومانی با نرخ چهار درصد از طریق معرفی به بانکها پرداخت می کند و ۳۰ میلیون تومان هم از طریق صندوق ولایت کمیته امداد به این شرکت ها وام پرداخت می شود.
وی در خصوص طرح راهبری شغلی گفت: بتازگی طرحی با عنوان راهبری شغلی در کمیته امداد راه اندازی شده که در این پروژه در کنار افرادی که فاقد مهارت و تجربه کار هستند در قالب یک رشته شغلی خاص یک کارآفرین موفق قرار میدهیم تا آموزش از طریق کارآفرین به مددجو انتقال یابد و تلاش شده تا این آموزش ها کوتاه مدت باشد .
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان تهران در زمینه کمک های کمیته امداد پس از آموزش شغلی و عرضه تولیدات به بازار کار گفت: زمانی که مددجو حرفه ای را بیاموزد طبیعتاً برای راه اندازی کسب و کار نیاز به سرمایه دارد. لذا کمیته امداد سرمایه را در اختیار این افراد قرار میدهد و به دنبال آن باید زمینه عرضه تولیدات به بازار نیز فراهم باشد که در این رابطه هم کمیته امداد در کنار تولید کننده حضور دارد و او را تا پایان همراهی می کند.
فتح آبادی در پایان گفت: بستر آموزش و ایجاد شغل در کمیته امداد وجود دارد و این آمادگی هست تا در زمینه توانمندسازی خانواده های زندانیان علاقه مند به کار، شغل ایجاد شود.